Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ανακρίνοντας τον Αποστόλη Χειρδάρη!

Είστε έτοιμοι;
 
....οικοδεσπότης: Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Όλα ξεκίνησαν από την έρευνα που έκανα πρόσφατα στο διαδίκτυο με σκοπό την συλλογή στοιχείων για ένα διήγημα μυστηρίου που έγραφα εκείνο το διάστημα. 

Αυτό που διαπίστωσα στο τέλος ήταν πως άντλησα τις περισσότερες πληροφορίες είτε από τον ιστότοπο mindhack.gr, είτε από το κανάλι στο YouTube με την ονομασία Weirdo. Τις πνευματικές δημιουργίες δηλαδή του ίδιου ατόμου που ακούει στο όνομα Αποστόλης Χειρδάρης.

Δεν άργησα να έρθω σε επικοινωνία με τον δημιουργό, ώστε μέσα από την συζήτησή μας να μάθω περισσότερα για τις σκέψεις και τους σκοπούς όσων ασχολούνται με τον τομέα του ανεξήγητου κι ιδιαίτερα για τα σχέδια του ίδιου.

Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου!

Συνέντευξη - Αποστόλης Χειρδάρης

Σε καλωσορίζω και σ’ ευχαριστώ πολύ Αποστόλη για την θετική σου ανταπόκριση. Η πρώτη ερώτηση που θα ήθελα να σου κάνω αφορά τις δράσεις σου. Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσεις την ιστοσελίδα mindhack.gr και το κανάλι Weirdo στο YouTube;

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Θεόφιλε για την συνέντευξη αυτή και το γεγονός πως θέλησες να μιλήσουμε για την προσπάθειά μου. Το κίνητρο για το Mindhack.gr πρωτίστως, αφού έτσι ξεκίνησα για ακόμη μία φορά εδώ και δύο χρόνια να ασχολούμαι ενεργά με την Εναλλακτική αναζήτηση, ήταν το γεγονός πως μου άρεσε να ψάχνω οτιδήποτε αφορά το υπερφυσικό, παραφυσικό, υπερβατικό, όπως θέλεις πες το. 

Επίσης μου άρεσε να γράφω για θέματα τέτοιου ύφους, και έτσι δημιούργησα την ιστοσελίδα mindhack.gr στην οποία εγώ μαζί με αρκετούς ακόμη αξιόλογους αρθρογράφους καταπιανόμαστε με όσα παραμένουν ανεξήγητα από τις απαρχές του χρόνου… 

Στην συνέχεια και με αφορμή κάποια βίντεο που είχα ετοιμάσει για τα Reflections του Death Disco, που είναι βραδιές αφιερωμένες στον εναλλακτικό χώρο και το fantasy γενικότερα, σκέφτηκα να μετατρέψω τα άρθρα που έγραφα σε videos στο Youtube. Αυτή η προσπάθεια έτυχε σχεδόν αμέσως της αποδοχής του κόσμου, και είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτό.

1. Το έργο σου απευθύνεται σε αναζητητές που…

Η θεματολογία με την οποία ασχολούμαι, δηλαδή το ανεξήγητο και το παράξενο, με τον τρόπο που την προσεγγίζω θέλω να ελπίζω πως απευθύνεται σε σωστά σκεπτόμενους αναζητητές, που μοιράζονται το ίδιο πάθος με μένα για όσα παραμένουν κρυφά στον άνθρωπο, αλλά τα προσεγγίζουν  με μία λογική και σωστή σκέψη. Χωρίς την υπερβολή που πηγάζει από μερικές ακραίες θεωρίες του χώρου, και δίχως να πιστεύουν πως το κάθε τι απαραίτητα πρέπει να ισχύει. 

Σκοπός σε αυτή την αναζήτηση είναι η ανακάλυψη όσων ισχύουν, αλλά και η απόρριψη όσων δεν είναι τίποτε άλλο παρά υπερβολές. Και επίσης θα ήθελα να απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να σκέφτονται λίγο πιο ελεύθερα, που προσπαθούν να εξελίξουν έστω και σε ένα μικρό βαθμό την πνευματική τους σκέψη.

2.Θεωρείς πως το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι παραμένει ταμπού στην Ελλάδα;

Αν και έχουν γίνει βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση (και σε αυτό σαφώς έχει βοηθήσει η ανάπτυξη ιστοσελίδων στο internet αλλά και το youtube, θεωρώ πως ναι. Το ανεξήγητο παραμένει ταμπού, και ένα ζήτημα που εύκολα αντιμετωπίζεται χλευαστικά από ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων. Αυτό οφείλεται στις υπερβολές που όπως προείπαμε, υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό στις θεωρίες του ανεξήγητου. Μία θεωρία μπορεί να είναι εντελώς απίστευτη και να μην διαθέτει καμία αλήθεια μέσα της. Και ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι που την ενισχύουν, ακυρώνουν ολόκληρο τον χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης και όσους ανθρώπους το προσεγγίζουν με σοβαρότητα και ερευνητική αλλά ορθή ματιά.

3. Τι θα συμβούλευες τους εξερευνητές  του παραφυσικού;

Πιστεύω ότι δεν είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές, μιας και εγώ εξακολουθώ να αναζητώ όλα αυτά τα παράδοξα, όμως αυτό που έχω αποκομίσει από την μικρή μου πείρα είναι ο κίνδυνος της έπαρσης. Πάντα τονίζω πως πρέπει να αναζητάμε όλα αυτά τα φαινόμενα σκεπτόμενοι λογικά. 

Αυτό βοηθάει αν κάποιος, ειδικότερα αν κάνει τα πρώτα του βήματα στον αχανή χώρο του ανεξήγητου, μελετήσει τους σοβαρούς ερευνητές και τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με τα πνευματικά μυστήρια ανά τους αιώνες. Εκεί ίσως βρίσκεται η γνώση περισσότερο, παρά στις σύγχρονες θεωρίες και τους αστικούς θρύλους.

4.    Κάνεις αφιερώματα  βασισμένος στις δικές σου αφορμές ή στηρίζεσαι στις ανάγκες-επιθυμίες των αναγνωστών/θεατών;

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή τα αφιερώματα και τα βιντεο βασίστηκαν πάνω σε κάποιες δικές μου ιδέες ή άρθρα που ήταν ήδη γραμμένα στο Mindhack.gr. Είναι αν θέλεις τα βίντεο που θα ήθελα να παρακολουθήσω εγώ σε κάποιο ελληνικό κανάλι του Youtube, αλλά δεν υπήρχαν. 

Έτσι ξεκίνησε η ροή, όμως έχω την τύχη να δέχομαι εκατοντάδες σχόλια και προτάσεις για νέα βίντεο καθημερινά, και αφού αυτό που δίνει ζωντάνια στο κανάλι weirdo  είναι το κοινό που το παρακολουθεί, οφείλω να αφουγκράζομαι και να ανταποδίδω μέσα από τα βιντεάκια την αγάπη που έχουν δείξει όλοι αυτοί οι άνθρωποι προς την προσπάθειά μου. Οπότε, πλέον όλα γίνονται μοιρασμένα. Δικές μου επιθυμίες αλλά και του κόσμου που με παρακολουθεί.

5. Πόσες ώρες αφιερώνεις καθημερινά για την συγγραφή άρθρων και την δημιουργία βίντεο;

Η συγγραφή των άρθρων κρατάει αρκετές ώρες, και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να τελειώσω ένα άρθρο ημέρες μετά, αφού ερευνήσω όσο μπορώ τις πηγές του θέματος που θέλω να αναπτύξω. 

Στην ξεκίνημα του weirdo η δημιουργία των Βίντεο μου έπαιρνε ως και 8 ώρες για το κάθε ένα (μαζί με το μοντάζ), όμως πλέον που διαθέτω μία σχετική εμπειρία γίνεται αρκετά γρηγορότερα,αφού μπορώ σε 3-4 ώρες να έχω έτοιμο το βίντεο, με την προυπόθεση πάντα να έχω το κατάλληλο κείμενο στην διάθεσή μου.

6. Γνωρίζω επίσης ότι έχεις κάνει κάποια συγγραφικά βήματα. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτό;

Το πρώτο μου συγγραφικό βήμα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μου σε ένα διαγωνισμό των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, που ήταν αφιερωμένο στο  έργο του αγαπημένου Συγγραφέα H.P.Lovecraft.Το διήγημα που επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα, βρίσκεται στην Συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Η Πτώση των Θεών”. Αυτό το ξεκίνημα, με έκανε να θέλω να γράψω ακόμη περισσότερο, και είναι κάτι που επιδιώκω, να εξελιχθώ και συγγραφικά όσο μπορώ.

7. Τι σε ευχαριστεί, τι σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις, τι σε θυμώνει και τι σε απογοητεύει από τα μηνύματα που δέχεσαι από όσους επικοινωνούν μαζί σου;
 
Αυτό που με ευχαριστεί είναι τα εκατοντάδες σχόλια και προσωπικά μηνύματα που δέχομαι καθημερινά, σχετικά με τη δουλειά που κάνω στο κανάλι αλλά και στο mindhack.gr! Είναι κάτι που πραγματικά δεν πίστευα ποτέ πως θα συμβεί, τόσοι άνθρωποι να ενθουσιάζονται και να μοιράζονται αυτό που με κόπο και αγάπη φτιάχνω καθημερινά. 

Φυσικά πάντα θα υπάρχουν και οι άνθρωποι που κάνουν το αντίθετο, βγάζουν μία αρνητική διάθεση σε όλο αυτό, αφού όπως είπαμε εξακολουθεί να είναι ένας αμφιλεγόμενος τομέας. Κανέις δεν είναι υποχρεωμένος να ασπάζεται αυτό που κάνεις, και σέβομαι κάθε άποψη, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική. Αυτό που με νοιάζει είναι να είναι εποικοδομητική. Για αυτό και δεν θυμώνω ούτε απογοητεύομαι με κάτι.

8. Αν είχες το δικαίωμα να σου πραγματοποιηθεί μια ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Θα ευχόμουν να σταματήσει όλη αυτή η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια. Δίχως να είμαι πεσιμιστής, μπορώ να διακρίνω πως ο άνθρωπος τείνει να χάσει την πνευματική του ελευθερία,την ελευθερία της σκέψης. Δυστυχώς ο φόβος έχει ριζώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις συνειδήσεις μας, και δεν μας αφήνει να χαρούμε την ζωή, αλλά και να εξελίξουμε τους εαυτούς μας. Οι περισσότεροι δεν ζουν, απλά επιβιώνουν.

 Και όπως είναι λογικό, δεν έχουν όρεξη και χρόνο για περαιτέρω αναζητήσεις και σκέψεις. Πιστεύω πως η υγεία του ανθρώπου επηρεάζεται από τον ψυχισμό του, και για αυτό θα ευχόμουν να απαλλαγούμε από κάθε μορφή φόβου. Έτσι θα είμαστε περισσότερο υγιείς και πνευματικά και σωματικά.


9.Υπάρχει κάτι που έχεις κάνει στο παρελθόν, που τώρα δε θα το έπραττες;

Αν και δεν μετανιώνω για το παρελθόν, φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έκανα διαφορετικά, και σε προσωπικό επίπεδο και στα ενδιαφέροντα που έχω. Μιλώντας όμως για το ανεξήγητο, αν θα μπορούσα να άλλαζα κάτι, αυτό είναι το γεγονός πως σταμάτησα να ασχολούμαι και να γράφω για αρκετά χρόνια. 

Εκείνη ήταν η εποχή που σταμάτησε η πρώτη online προσπάθεια με την ιστοσελίδα paranormal.gr αλλά και γενικότερα η αρθρογραφία μου σε περιοδικά όπως τα “Φαινόμενα” του Ε.Τύπου! Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η εναλλακτική αναζήτηση είναι κάτι το οποίο θα θέλω πάντα να έχω στη ζωή μου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

10. Ποιο θεωρείς το καλύτερο άρθρο/βίντεό σου; Ποιο είχε την ανάλογη ανάγνωση/θέαση από το κοινό;

Το βίντεο που μου άρεσε πολύ και είχε και την μεγαλύτερη θέαση ως τώρα στο κανάλι είναι τα “Μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην ιστορία της ανθρωπότητας”, βέβαια υπάρχουν και άλλα που διασκέδασα αρκετά όταν τα έφτιαξα. Όσο για τα άρθρα, μου αρέσει το κάθε ένα ξεχωριστά, αφού όπως καταλαβαίνεις ένα κείμενο που βγαίνει από μέσα σου πάντα θα συνδέεται μαζί σου με κάποιο τρόπο. Αυτά που χάρηκα περισσότερο, είναι κάποια άρθρα απόψεις που ονόμασα PostHumanifesto, και τα οποία ήταν καταγραφή προσωπικών απόψεων πάνω σε κάποια “λεπτά” ζητήματα της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι.

11.Μπορείς να μας δώσεις ένα στίγμα για τις εκπλήξεις που μας ετοιμάζεις για  το μέλλον;

Ευελπιστώ οι εκπλήξεις να είναι πολλές και για το Mindhack.gr αλλά και για το κανάλι. Ήδη “τρέχει” ένας Λογοτεχνικός Διαγωνισμός σε συνεργασία με τις εκδόσεις iWrite, από τον οποίο θα προκύψει αργότερα μέσα στον χρόνο μία Συλλογή Διηγημάτων. Σύντομα θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Ελπίζω επίσης κάποια στιγμή να τελειώσω μία προσωπική συγγραφική προσπάθεια, όμως για αυτή δεν θα πω πολλά ακόμη. Όσο για το Weirdo, ετοιμάζονται πολλές συνεργασίες και αρκετά πολύ ενδιαφέροντα βιντεάκια.
 
12. Μια ευχή για τους αναγνώστες μας;

Εύχομαι σε όλους να ζουν την ζωή τους στο έπακρο, και να την γεμίζουν όσο είναι δυνατόν με ευχάριστες στιγμές και εμπειρίες. Και κυριότερα, να μην χάσουν ποτέ την φαντασία τους, γιατί το παιδί μέσα μας είναι η αφορμή για να αντιπαρέλθουμε τα όσα προβλήματα υπάρχουν στην δύσκολη καθημερινότητα.

Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου Αποστόλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου